Consiliul Local al comunei bihorene Sânmartin, pe teritoriul căreia se află stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai, a adoptat joi, în unanimitate, o hotărâre pentru organizarea unui referendum, în ianuarie, prin care localnicii să se pronunțe cu privire la explorarea resurselor în zonă.
Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată în unanimitate de cei 15 consilieri de la PDL, PSD, PNL, PPDD și PRM, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Toți cei 15 consilieri au votat pentru propunerea pe care am făcut-o, astfel că în 26 ianuarie va avea loc un referendum local, la care locuitorii cu drept de vot vor fi invitați să răspundă prin «Da» sau «Nu» la o singură întrebare: Sunteți de acord cu activitățile de explorare-dezvoltare-exploatare a resurselor petroliere, gazelor naturale sau gazelor de șist?”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Sânmartin, Lucian Popuș.
Potrivit acestuia, referendumul local „se va face cu maximum de economii”, deoarece toți cei 15 consilieri locali s-au oferit să facă parte, fără remunerație, din birourile celor opt secții de votare care vor funcționa în Sânmartin.
„Vor putea vota la acest referendum doar persoanele cu domiciliu stabil în comună”, a precizat Lucian Popuș.
Pentru ca referendumul să fie validat, la urne vor trebui să se prezinte 50% plus unu din numărul total al localnicilor cu drept de vot, pe listele electorale fiind înregistrate 7.800 persoane cu drept de vot.
Localnicii din Sânmartin și reprezentanții locali ai tuturor partidelor politice s-au pronunțat de mai multe ori împotriva exploatării gazelor de șist, invocând atât pericolele generale ale tehnologiilor ce presupun fracturarea hidraulică, cât și riscul de distrugere a zăcămintelor de apă geotermală care asigură turismul local în Băile Felix și în Băile 1 Mai.
În luna noiembrie, Guvernul a aprobat mai multe acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrele Băile Felix (județul Bihor), Biled și Periam (județul Timiș), încheiate între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și compania East West Petroleum Corp.
Acordurile au fost aprobate printr-un set de hotărâri de guvern, iar anexele documentelor nu sunt publicate, fiind clasificate.
Perimetrul Băile Felix, în suprafață de 1.066 kilometri pătrați, care cuprinde 21 de orașe și comune, a fost concesionat companiei canadiene East West Petroleum în anul 2010, pe o durată de 30 de ani.
În județul Bihor au mai fost aprobate, tot în 2010, concesiuni petroliere pentru firmele MOL Ungaria și Expert Petroleum (perimetrul Voivozi), Tria (perimetrul East West Petroleum) și Tulca (perimetrul Clara Petroleum), fiecare dintre aceste perimetre având suprafețe de aproximativ 1.000 kilometri pătrați.